Търсене в този блог

понеделник, 20 август 2012 г.

"TCA" или защо да кажем не на белината във винарната

Какво е ТСА ? 
      ТСА е абривиатура на химичното съединение 2,4,6 трихлороанизол, което е хлорен дериват на анизола.

     Точно това съединение стои в основата на онзи нетипичен, неприятен и отблъскващ аромат на застаряло, завехтяло във виното. Най-често като термин за този аромат от винарите се използва "аромат на корк", "аромат на тапа". 

     TCA е Гъбична зараза и обикновенно се образува при наличие на гъбата във въздушното пространство и последващ контакт с хлорирани фенолни съединения, които в последствие се трансформират до хлорирани деривати на анизола.

     Един от най-лесните и разпространен начин за внасяне на Хлорофеноли е чрез широката употреба на белина за стерилизиране на помещенията във винарната. Съдържащите се хипохлориди във белината контактуват с гъбите ( най-често от род aspergillus sp. ; Penicillium sp. И др.), образува се 2,4,6 трихлороанизола и от там вече много лесно влиза в ароматния състав на виното.

     2,4,6 трихлоро анизола има изключително нисък праг на усещане (няколко частици на трилион) което позволява дори и незначително малки количества от него да бъдат доловени. Този аромат се на застаряло, завехтяло, мухлясало и мръсно е дефект във виното и със сигурност всеки който обича да се наслаждава на божествената напитка ще върне това вино и никога няма да потърси друго от същата винарна.

      Затова колеги - начинаещи или опитни, кажете НЕ на белината като средство за почистване и дезинфекция!

Няма коментари:

Публикуване на коментар