Търсене в този блог

четвъртък, 16 август 2012 г.

Високоалкохолна напитка от зърнени култури. Или как професионално да направим алкохол от зърно у дома

Как да си направим алкохол от зърно у дома използвайки професионални методи?

Първо относно технологиите, които започват със кълнене на ечемика (зърнените култури). Мисля, че самият процес е достатъчно труден и изисква прекалено много условия за правилното му изпълнение. Лошото при този метод е, че при неблагоприятни условия на протичане на кълненето, се създавт условия за мухлясване на зърното, което неминуемо ще премине в крайният продукт като аромат и несъмнено ще влоши качеството.
Второ относно технологиите, при които безразборно и безразсъдно се добавя захар към зърнена каша, получаване на някаква ферментирала каша и дестилацията й. Най-малкото е изключително безсмислено на захар да се слага захар. Имайки предвид, че зърното е изградено от нишесте, което се разлага до ферментиращи моно- и ди-захариди възниква въпросът защо на захар да се слага захар. Получава се така, че всъщност зърнената маса просто присъства във материала и тя не претърпява почти никакви изменения ( излишна е ). Със същият успех ще се увенчаете ако просто към захарен сироп добавите няколко компота. Не отричам класическите технологии и не казвам, че не вършат добра работа работа. Напротив класиката винаги си остава класика, но в домашни условия не всеки има възможност да подсигури нужните условия и грижи за зърното, за да се получи качествен материал ( Накисване, кълнене, отделяне на кълновете, поддържане на температура, влажност и т.н.) и чак след това загряване на определени интервали за озахаряване на така подготвения майш.
Относно аромата знам от опит, че прибавеният ечемик (зърно) към водно-захарна смес за ферментация и последваща дестилация придава на ферментиралата каша, а в последствие и на дестилата неприятен и нетипичен аромат. При мен са пристигали всякакви опити за подобно производство и резултатът винаги е бил един и същ - нискокачествен, с висока себестойност продукт.
Много хора търсят алтернатива за тези процеси в желанието си да оползотворят количество зърно или просто за да си направят сами водка или просто високоалкохолна напитка. Най-лесният удобният и същевременно по-евтин метод е използването на ензими. Аз съм имал възможност да изпробвам възможностите на различни ензими и ензимни комплекси. Практиката е показала следната равносметка: 20 кг. зърно ( за предпочитание са ечемик и царевица - тяхното захарно съдържание е 62-65% и е най-високо спрямо всички останали култури изградени от нишесте), 80 л. вода. Получава се общо 100 л. материал за ферментация, след като се приложи правилната технология за озахаряване на зърното използвайки комплекс от ензими и спазване на определени режими, след 4 дни ( не по късно от 4 дни) материала се сварява в казан за ракия ( задължително се сварява само течността за да се избегне опасността от загаряне). След сваряване се получават около 17-18 л. високоалкохолна напитка на 42-43% vol.. След като се направят необходимите изчисления по обратен ред се оказва, че 92% - 95% от нишестето в зърното се е преобразувало и е ферментирало ( опитът е направен с царевица).
  За повече информация можете да се свържете с мен на awineconsult@gmail.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар